Loonaq_06Ogos-09November Dapatkan Domain Termurah
Dari NetKL serendah RM29.95 setahun! Beriklan disini

CIRI-CIRI WEB DESIGN YANG KURANG BAIK - Part 3

64 comments
Tajuk telah ditukarkan dari "TERUK" kepada "KURANG BAIK". Sebenarnya penggunaan perkataan "teruk" bukanlah ditujukan kepada mana-mana wasaber dan bukan juga bermaksud blog Wasaber tergolong sebagai blog yang teruk. Tips ini dikeluarkan sebagai panduan umum kepada blogger. Pemilihan perkataan "teruk" hanyalah sebagai penegasan bahawa pentingnya sesebuah web design itu untuk menepati keperluan dan keselesaan pengunjung. Diharap dengan penukaran tajuk ini mampu memberi keselesaan kepada Wasaber sekalian.
PERHATIAN : Entri tips-tips ini tidak ditujukan kepada mana-mana wasaber. Harap maklum!

Edited by : Admin

Salam semua. Awal pulak saya post Ciri-ciri web design yang teruk untuk part yang ke-3. Kebetulan saya kurang sibuk d office jadi saya main curi tulang la untuk tulis entry yang seterusnya.

Apa perasaan anda bila anda tidak suka dengar lagu ni dan tak ada butang STOP/PAUSE pun! Tensennyaaa!! Apa lagi bila pada waktu ini sememangnya anda sedang memasang music player anda sendiri. Jadi, kesimpulannya, janganlah gunakan music widget yang tiada butang playernya.. Kesian para pembaca.







Gratisan Musik


Lebih elok kalau tak payah letak music widget langsung pun. Bukan apa, memang SHARING is CARING tapi bukan semua orang meminati lagu yang kita pasang tu (maaf kalau terkasar bahasa di part sini ya). Kalau kita suka lagu tu, pasanglah di player kita sendiri. Guna Windows Media Player atau Winamp player tu. Tak perlulah susah-susah copy paste codingnya lepas tu letak di layout kita. Kalau kita mau share lagu yang best lagi terbaru pada para pembaca kita, tulis di Post baru lepas tu share la link dari youtube (macam yang saya buat di bawah tu, ada youtube player tu. Kalau tak pasti macam mana mau letak, tanya saja k). Jadi pembaca boleh membuat pilihan untuk mendengar lagu itu atau pun skip ke post anda yang lain.

Bukan itu saja keburukannya. Sekiranya anda letak music widget ni ditambah lagi dengan widget yang tiada butang playernya, kemudia anda postkan lagi youtube video dalam cerita anda, bila pembaca clik butang play pada widget youtube tu, macam mana pulak dengan muzik yang sedang berkumandang tu?! Nah, terus jadilah macam pasar malam di Sinsuran tu, kan!

Ok, sini saya letak satu video dari youtube. Hah, selamat datang ke Pasar Malam WSB...Hehehe...


Saya tahu, mesti kamu semua pun terpaksa mendengar lagu ni sambil baca entry ni kan. Ha, macam tu la para pembaca blog kita rasa bila kita letak music widget.

Secara kesimpulannya, jangan lah letak langsung music widget ya. Bukan saja menyemakkan minda para pembaca tetapi juga Melambatkan loading process blog anda.


Sekian terima kasih. MAAF KALAU ADA YANG TERASA DAN TERKASAR BAHASA.


p/s: Saya yang tengah tulis entry ni pun terpaksalah dengar ja lagu ni sambil tulis sebab dalam posting page pun widget ni play automatik! Aduss!! Time preview page pun te-double bah player ni main lagu ni! Argh!!! Jadi maaf ja la kalau ada banyak tersalah eja atau ayat sebab tak larat suda mau cek lama sebab kena dengar lagu ni lama2!!



Sharing is Caring
Maaf kalau ada tersalah 
atau terkasar bahasa 

64 Respon dari Wasaber.

  1. mau komen, post komen, refresh lagu tu tetap berkumandang!! ARghh!!! Teruk, kn!

  2. sandeh says:

    hahaha. dlu pun sya buat bgni, tp sya guna youtube. stress juga eh. tau la klu blogger baru ni :D

  3. second admin gratisan musik tu budak labuan yang jaga.

  4. haha... kak fini,yg gratisan muzik tu, dlm kodnya, ambil image gifnya ja, jgn ambil file swfnya, jd lagunya ndada, nampak image begerak2 tu ja. nice info again:)

  5. salam singgah follow.hehe

  6. Eryati says:

    terkejut beruk sy masuk sini ada bunyik2

  7. aku awal2 lagi dah buang widget lagu sbb aku dgr dan patuh nasihat otai hahaha

  8. cik faez says:

    aish .. mmg tidak suka dgr lagu yg xda button pause ni .. blog sy aq widget lagu2 jgk . tp bole pause . just ksi mati ja kalo nda mau dgr ..
    (psstt,,sy tulis komen pn terpaksa tahan telinga dgr ni lagu ;))

  9. Sengaja sy letak Gratisan Muzik (watever) tu siap dgn lagu2nya supaya para WSB dpt merasa sendiri ke-tensen-an-nya membaca blog smbil mndengar lagu yg xbest..ha, cuba play youtube tu skali! ndak ko kena kaw2 pasar mlm! kick gitu!!

  10. stuju2, sdgkan sy sndiri pun x tahan dgn music widget sy sendiri . ni kan lagi d blog orang .

  11. trus sa dlete mixpod sa.hehe..tpi yg itu ada play/pause lg..
    yg xda tu mmg sandi..hahaa

  12. ~NieZa~ says:

    indada dgr lagunya..
    hehehe
    tp sia paling sukung ni~
    (^_^)

  13. Ya betul!! Sy paling nda suka kalau lagu yg teriak2.. rasa sy pon mau terteriak sekali... hahahahaha....

    Sy tetap mau letak lagu.. Hihi.. bukan masalah mau share, tp sy mmg suka blog ada lagu... :D

  14. Hahha! iya mimang bikin tensen dengan gratisan musik or yg sewaktu dengannya yang x bole stop. Baiklah..aku pn mo remove aku punya mixpod. Bkn sebab adanya post ni ..sbb aku pn bosan sua dgr lagu aku tu. Hahhaha! belum dpt pk lg lagu2 yg best.

  15. Just says:

    sia ok ja nie.. :D

  16. Wawai says:

    mcm mna mo letak video youtube?
    ada sesiapa ble tlong ajar? :) hehe.
    sorry. agak noob sedikit. :P

  17. Angel says:

    Ahh!! Sangat setuju! :) Kadang2 bikin terkejut bah kalo yang tengah2 malam sunyiii suda ni, trus tiba2 ada lagu berkumandang, lebih2 lagi lagu yang starting dia bikin terkejut. Sa akan samada kac mute laptop sa kalo mood sa bagus, atau, trus tutup window kalo mood x bagus.

    Seperti kata admin, sorry kalau terkasar bahasa.

  18. Ola says:

    *tutup muka malu2*
    hihihi...sy pun psg widget mcm tu bah:P
    tp mmg bising.so bye2 widget la..kih3xP

  19. Angel says:

    @Wawai

    Hello. Mula2 cari butang 'Embed', tekan, lepas tu keluar code, lepas tu kac copy paste ja tu code d blog.

    Harap2 dapat membantu. Selamat mencuba :)

  20. adan says:

    blog aku pasang lagu pakai remote control..!!
    :s

  21. setuju, bgus2 mau baca post drg,skali bila kluar tu lagu yg sudala nda blh stop/pause.nahh trus patah semangat sy mau baca blog drg

  22. Can't live without music muahahahaha.

  23. sa sokong~

    apa lagi kalau buka 2-3 blog sekaligus kan. trus suma lagi ada pasang sound system. paning nie trus. ehehe!! ^ ^

  24. haahhaha....sa pun PALING tensen bila nampak ni widget....mau cepat2 jak lari dari tu blog...tia tahan telinga..ekekeke

  25. @Finie Ramos

    kak, kakak ni kakak c tasha bh plak kan. anyway, sy ni kwn skolah dia smsld, kwn c dj, dll. hehehe tiba2 jejak kasih cni.

    anyway, jln2 la blog saya, tgk n komen apa yg bgs n x bgs so dpt sy improve ;)

  26. hidup bosan teda lagu ok...sa peduli apa org tak suka...sbb sa suka..huahahaha
    tak suka bulih blah...[kata2 yg kejam..sori but i'm not hipokrit k..]

  27. Admin says:

    @❤ Baby Yats ❤
    psg lgu d lappy jak ba..keh²..

    o ya, kan blog ni tuk kita kongsi ngan org n tarik visitor..klu visitor tdk suka ngan widget tu..mksdnya kita da mnolak visitor tu..tp xpa..tu tpulg tu..ini tips jak pun..:a

  28. @Qi_Cinoi.LavigneAlamak~ sy ADIK kak Tasha, BUKAN KAKAKnya~ hihih..(owh! tua sgt muka ku? dem! hahahah)..kwn kak DJ?sy knal tu dia..ko lahir thn brapa??huhuh

  29. sy pasang lagu juga d blog..ada control dia sna..so if u guys x suka dgr lagu sy, tekan ja butang pause/stop tu k..hehehe.. ^^

  30. sbnarnya, terpulang pada pendirian masing2..sy rsa tidak wajarlah title "web design yg teruk" tu..mmg, sy psg widget jugak..so what? nda suka klik saja button x tuu..nda susah kan? tlampau la baa...

    bagi sy, blog seseorang itu umpama diari.apa yg terkandung didalamnya (tmasuk widget yg teda pause), merupakan dirinya sndiri..lagu yg d psg, mungkin juga mood yg sdg dirasakannya..ataupun, pendiriannya thadap lagu tersebut..apabila kita klik utk menjenguk blog seseorang, maknanya kita sdg melihat si empunya blog tersebut..bagaimana orangnya..melalui? tulisannya..susun letak logonya..gambarnya..dan tak lupa, lagunya..

    bukan susah untuk respek hak pribadi seseorang@sesebuah laman blog, kan..? salam maaf jika kamu smua kurang stuju.. :)

  31. @SriPanggungGood God, thanx for the comment, Sri Panggung...

    anyway psl tjuk post ni klu d translate dlm english = The Worst Web Design. So, 'worst' itu bmksud 'teruk' malah in grammar use, 'worst' itu lebih teruk dr 'bad'. klu 'bad' itu d translate ke BM, sma jg mksudnya dgn 'teruk'...jadi,pd pndpt anda apa tjuk yg ngam utk post ini? sdgkn sy buat rujukan dlm google utk entry ni pun sy kena taip 'Worst web design' dlm google search tu... ^_^

    ttg widget dlm blog tu, klu kita buat blog kita sbg public read, thats mean kita telah mjadikn blog itu sbg tatapan umum. oleh yg dmikian, pnulis blog harus menepati tatacara yg ssuai dlm blogging n designing utk d hidangkn pada para pngunjung blognya. suda d set sb public read kn.. ^_^

    klu mau buat ssuka hati, buat la blog tu private dmna hny pnulis sja yg dpt baca..

    smua org dlm WSB ni btujuan utk mmpromot blog mereka kpd public, oleh yg dmikian mereka HARUS lah menepati ciri-ciri dlm webdesigning utk kselesaan para pngunjung mereka..dgn tips2 ini jg, ia dpt membantu mereka utk mnarik lebih ramai follower.klu reader tu bru ja msuk g blognya suda tensen dgn layout2 design blog tu, apa lg mau follow, kn..

    blog yg cantik akan menarik follower ramai..ini la tujuan sy utk share tips2 ini..utk MEMBANTU WSB MENARIK LEBIH RAMAI FOLLOWER dgn MENGGUNAKAN DESIGN YANG BERSESUAIAN.

    so, that's what my opinion..sory klu terkasar bahasa.. ^_^

  32. lagipun dlm entry d atas tu sy ada terangkn keburukan lain dlm mgunakan widget yg tiada pause tu..iaitu, bunyinya akan berlanggar dgn bunyi video youtube yang d sertakan dlm page tu..jd klu blogger tu suda pasang widget tu pastu d lain hari dia mau share video dlm postnya, reader akan kebingungan cmna mau dengar video tu n kasi mati widget tu..

    jd, tepuk dada tanya selera ^_^

  33. hahahahaha! adei pasar malam ah, tapi betul cakap ko finie, saya sukung! bagi saya tak salah kalau nak letak, tapi biarlah yg ada butang stop/pause. so kalau visitor berminat nak dgr lagu, dorang boleh tekan jak butang play tu.

    perlu ada win2 situation, hehehe. visitor perlu hormat tuan blog, tuan blog pun perlu fikirkan keselesaan visitor, ngam ka?

    p/s: minta ampun kalau ada salah cakap ya. :o

  34. Admin says:

    @Azura Ani Salaim
    ^sukung jura & finie :q

    ksimpulnnya bgini :

    Public blog = perlulah menepati citarasa pengunjung. Mmg tujuannya utk tarik pengunjung.

    Private blog = sbrg widget pun buli psg. kerana blog private ni hny tuk tatapan sendiri atau pbaca tpilih.

    Jgn ambil hati dlm hal sbgini. Kita sma² bljr. In tips shj. Tpulang kpd anda utk ikut atau tidak.

    Luv wasabers ~ :a

  35. tidak ambil hati pun..skadar melontarkan pendapat.
    trima kasih atas infonya..
    :)

  36. @Finie Ramos setakat ni dgn widget yg sa ada sama lagu yg terpasang...sa masih ramai jugak followers..so mmg terpulang kpd masing2 jugakkan...no heartt feelings...huahahaha

  37. Admin says:

    Peringatan : Tips yg diberikan di WSB ini hanyalah tips untuk para wasaber dalam dunia blog. Tidak semestinya perlu untuk mengikutinya seratus peratus. WSB hanya menyampaikan apa yang dirasakan patut ada pada sesebuah web.

    Berkaitan tips yang menyentuh widget lagu (Tips - Part 3), tips ini dihuraikan atas permintaan wasaber sendiri, iaitu Wasaber Azniza Maksit. Tujuannya utamanya sbg ilmu kpd para wasaber.

    Diharap tiada wasaber yang ambil hati dengan entri tips² ini. Ilmu blogging bah ni. :a

    p/s : Aku suka psl byk respon positif berbanding respon negatif. :q :q

  38. ya ampun... tulung la jgn kasi auto-play hahahaXD sbb slalu sy blogwalk sambil dingar lagu jg. diharap mereke2 akan menggunakan widget mp3 yg ada button2 yg sepatutnya... nice info :)

    p/s: ambil yg keruh buang yg jernih bilang nenek sy hehe :)

  39. alamak, sy salah tulis. adess, fail bm btul sy ni...

    correction: buang yg keruh, ambil yg jernih <--

  40. beaty says:

    sya langsung teda muzik gratisan...malas mau letak..

  41. Dulu mmg ada widget lagu tp loading slow btl..so sa remove la tu widget..hakikatnya, sa tetap suka blogwalk tmpt orang tdk kiralah ada music ka teda ^_^ Good info 

  42. Lina says:

    susa mo ckp..bagi aku kita ni sepa jg mo ckp psl benda2 yg hanya stakat pendapat..melainkan anda itu golongan cendikiawan (bkn d tujukan kpd sang pengarang)..wuahaha..dan mempunyai follower yg beribu2 sprti ben ashari..maka stiap katanya akan d turut dan menjadi trend..mmg ini utk d kongsi..tp apa guna d kongsi klu bikin begadu..benda nih ble d letak dlm blog peribadi, sbb blog ko, suka ati la ko mo taru apa..jd bila d simpan d dlm blog yg public dan mesra alam seperti ini, of kos la ada percanggahan pendapat dan membuatkan kita begadu2 mulut dan besimpan2 dlm ati...kamu mo ka begitu? bkn WSB nih utk mengumpul para sabahan blogger ka? bukan sepatutnya kita bermesra dan behugs2 ka?
    *begadu2 dan berasa rasa ati sesama kita nih yg paling aku nda suka..sila kongsi benda yg d setujui dan bkn benda a berdebat yah..mmg aku setuju jg psl lagu nih, tp mesti ada antara dua tiga yg nda setuju dan terasa sbb durg menggunakan widget yg sm seperti d atas..tp itu blog durg, suka durg la..jd bila d komen d tempat awam bgini opkos la durg nda suka wlupun sharing is caring..sila timbang2 kan yah!

    peace out!

  43. buli masuk forum suda ni hehe

  44. Good God, great comments everyone dn sy minta maaf klu ada yg terguris dihati~ sy xbmaksudknnya...

    utk tips2 ni, terpulang pd empunya utk ambil tips ni atau tak. Yg terbaik adalah utk dkongsi bersama...tiada paksaan utk mewajibkn utk mengikut tips2 ni..terpulang pd anda sndri.anda gmbira, follower puas hati, take it or leave it..

    ps:utk next2 entry, jgn lg yg ada berprasaan terguris ya..this is what internet for...klu kmu baca forum2 webdesigning yg d tulis dluar sana lg la parah ayat2nya! siap kasi link website yg teburuk tu lg tu..siap kna makihamun lg oo web tu..ha,jd kita ni yg msih lg muda dlm internet n webdesigning ni haruslah lebarkan dada dn minda utk mjd lebih maju n matang..yg baik d ambil, yg buruk d buat pngajaran...

  45. Admin says:

    @Finie Ramos
    Penerangan yg bernas :q

    Fahami btul² tujuan tips ni dberikan ya wasabers :

    1. Perkongsian ilmu blogging (spatutnya tips ini memberi manfaat kpd kita. Kpd y terasa tu, tips ni bkn ditujukan kpd anda tetapi sbg panduan umum kpd blogger-blogger.

    2. Tips ni ditanya oleh Nija. Jadi tips ni dikeluarkan untuk menjawab perminttan wasaber Nija Maksit.

    p/s : WSB bukan shj ruang untuk menghimpunkan Sabahan blogger ttpi juga utk pkongsian ilmu kpd seluruh wasaber.

  46. AnnieMing says:

    I used to have an automatic playlist on my blog looong time ago. But I removed it after I got irritated hearing the mixed music from the blogs I visited.. Hee!

  47. Lina says:

    ok title entri suda d perbaiki..yosh! kpd yg trasa blog anda d kategorikan dlm web design paling teruk, anda suda d kategorikan dlm web yg kurang baik..ada kurang skit suda teruknya..wuahahaha..kan ada bagus..sepakat membawa berkat..afta all kata c finie ini entri nda brapa bebanding kritikan blog len..apapun title yg suda d ganti ada sdikit lembut..hehe..
    peace out yah!

    glay! forum2 nda siuk..bikin begadu2 mulut..byk urg byk pendapat..nnt masing2 mo menang..ndada yg mo kalah..haha..*aku pun nda mo kalah jg..tp aku pun nda mo kalah jg..jadi mcmmana la?? enjoy ur mini gather2!

  48. perkongsian blogging ni mmg bagus...sa sukung...tp kena jugak jaga sensitiviti perasaan blogger lain sbb ni public blogger kan...
    klu sudah urg kita yg pun bulih rasa len2 apa lg nnti urg luar kan...
    Sebelum ni mmg pernah terbaca tip2 begini tp cara mereka soft nda karas yg penting tu tajuk jgn sampai urg nda senang ati baca la...

    Komen ni bukan mau cari gaduh urg blang tp peringatan sesama kita...
    Andai cara aku ni nda ngam sori la ya...
    lebih baik ckp trus terang dr simpan2 kan...:d

    peace no war...no heart feelings k

  49. Admin says:

    Penukaran tajuk tersebut adalah untuk menjaga hati wasaber. Sebenarnya isi yang mahu disampaikan tetap sama sahaja, cuma mainan perasaan shj yg mbawanya kpd emo.

    Moga mendapat manfaat drpd tips ini.

  50. whoaaa mainan prasaan aa..apa2 jak la..
    maaflah atas kekecohan ni..
    sy mmg kurang suka ayat2 kasar ni..sbb tu la sy menyibuk bg komen jugak..

    trima kasih atas keprihatinannya (tukar title).
    tidak perlu kita mengikut cara others webdesigning forum lain yg menegur scara parah, sedangkan kita boleh menegur dgn cara lebih baik..apapun, usaha anda utk membantu wasabers meningkatkan kualiti blog, sy faham dan hargai.

    sharing is caring, kan? tq.. :d

  51. Lina says:

    aish..c edmin ini rajuk pjg ka..hehe..chill ba!

  52. Admin says:

    Chill ba ni lina. Yg melenting tu y pttnya chill :c

    Terkilan juga ada yg masih kurg bpuas hati dengan tips sebegini. Sdgkan ini benda bermanfaat utk rekaan web.

    * Baca buku sekali sudah faham, tp klu baca 2 kali, lagi faham. Renungkan! :c

  53. Lina says:

    aish...haha..renung2 mata ble? tp jgn smpai ko tejatuh cinta sm mama budak, aku setia pd yg satu..wuhahahahaha...:o

  54. Admin says:

    @Lina
    ngeee..nakal ko lina..utk u :t

  55. waahahahaha...xsgka enty ni bleh mbuatkn bnyk komen2 yg timbul...ala, jgn la ba emo2..ambil kritikan 2 sbg membina..xd jg sy sertakan link2 blog yg teruk2 sni kn...

    actually wsb, sbnrnya sy ni kurang arif utk mengarang dlm BM,jd mgkin sb tu la kosa kata sy dlm BM agak lemah mbuatkn pnulisan2 sy mcm kurang sedap...but i'll try to do my best and DAMN for myself for being so bad along writing these entries. DAMN again..geez, i'm sorry...
    pengajarannya; jgnla gunakn google translate 100% utk mnulis karangan k!

  56. Lina says:

    @Finie Ramos
    ko google ka? hahahaha..klu pkai kamus dr bi ko kasi pigi bm mmg la kasar..haha..tp gud effort la..haha..

    bm aku lg ancur..klu bm sabah ku, bilang c ampal buli ba klu ko..hahaha

  57. Lina says:

    @Admin
    biarpun aku nda nmpak bunganya tp aku tau ko bg bunga sbb ada dia tulis flower dia bilang..hahaha..
    mmg ko juga peluruh hati wanita..hahaha..

  58. eh..ada ka gaduh2?bah mari sa blanja makan gado2..kehkeh..ileek suma..ileekk..yang baik kita amik..nda rugi utk kebaikan bersama..

    klo anda berharap para readers sudi lagi mau mensubuk blog anda,jadi pa salah kita utamakan keselesaan readers disamping mengikut citarasa kita^^tp klo mmg anda tidak pernah berharap dan tidak mau org subuk2 blog anda, its up 2 u^^

    kalau ada yg blum bgitu senang ngan tajuk entri..bole la ubah tjuk --> perkara yang perlu dielakkan dalam ..... etc yg lebih manis kali..mungkin jugak perlu gunakan ayat yg lebih bunga-bunga kali..ya lah..mungkin org akan lebih berbuka ati utk terima teguran..jz opinion^^

    wasaberssss..x mau la tegang2 sesama wasaberss ok^^

  59. CakapBisa says:

    thanks.. bagus infonya

Respon Anda...

Jangan tengok jak bah! Dikomen terusss!! :D

Nota : Pakai bahasa Sabah pun bulih bah! :)

Let's share your views with other Wasabers at WSB Community Forum.

Boleh gunakan tag HTML berikut: <b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Facebook WSB Badge

Geng WSB