Loonaq_06Ogos-09November Dapatkan Domain Termurah
Dari NetKL serendah RM29.95 setahun! Beriklan disini

WSB "Blog Of The Month: Edisi April 2011"

60 comments
Assalamu'alaikum dan Salam Sejahtera Wasaber sekalian!

Yaa, kita bertemu lagi di sesi 'Blog of The Month' atau akronimnya BOTM. Kali ini, Edisi April 2011 menyusul. Edisi Mac tidak dijalankan seperti biasa kerana penangan WSB Mini-Gath baru-baru ini.

Tema Cerpen sudah, tema Cinta pun sudah.. Bagi tahun inilah, ehe. Apa pula pada April ini?

Memandangkan WSB Day bakal diadakan penghujung bulan hadapan, maka Tim Krew mengambil pendekatan 'ringan-ringan' untuk edisi kali ini. Oups maaf, bukan ringan-ringan yang ehem-ehem tu ya, ehe3..

Tema kali ini ialah : "Blog Pilihan".

Kriteria dan Syarat :


Wasaber hendaklah mempunyai blog yang menepati ciri-ciri sebuah blog 'contoh' atau yang terbaik menurut tip yang disebut oleh Krew Grafik WSB kita, 'FR'.


Tip :

- Siapakah 'FR'? Hah, inilah masa untuk berkenal-kenalan sesama Wasaber dan Krew WSB, dan 'menyerbu' kediaman rasmi beliau di alam maya ni, ehe3..

- Dimanakah tip-tip tersebut boleh diperolehi? Adakah di kedai buku Tai Yang? Wikipedia? Amazon Bay? Atau, di MSS Mini-Library? Oh Tidak! Semua tip ada di WSB! Tapi, WSB kan ada ChatRoom, ada Pages, ada Forum, ada Blog.. Jadi, yang mana satu? Jeng3!

- Ciri-ciri yang dinilai umumnya meliputi :
1) Reka bentuk, 
2) Reka letak, 
3) Reaksi pengunjung, 
4) Keaktifan, dan 
5) Kandungan


Ganjaran : 

- Tiga Pemenang bertuah akan dipilih di kalangan Wasaber yang 'LULUS' kriteria di atas. Tidak perlu penyertaan! Tiada juga undian dari Wasaber untuk memilih sang pilihan hati..! Mudah bukan?

- Krew WSB akan 'turun padang' melakukan amal ziarah ke mana-mana blog Wasaber yang dilihat aktif. Sekali lagi, yang dilihat aktif terutamanya dikalangan Wasaber yang masih lagi baru [freshie / newcomer] di Komuniti WSB. Kalau ada komen-komen yang semacam ja ayatnya tu, faham-fahamlah ya, ehe..

- Blog Wasaber yang bertuah tadi akan dipromosi [di-publisiti-kan] secara EKSKLUSIF di www.wsbmania.com, www.samizul.net, dan juga kemungkinan di Pages WSB selama sebulan sebaik sahaja keputusan BOTM Edisi April 2011 diumumkan.


Tim Krew akan mula turun padang pada 13hb sehingga ke minggu yang terakhir bagi bulan ini. Jadi, Wasaber ada masa lebih kurang seminggu bermula sekarang untuk 'decorate/modify' apa-apa yang patut diblog untuk menjadi BOTM Edisi April kali ini.


Selamat Maju Jaya!

60 Respon dari Wasaber.

  1. Anonymous says:

    wow...mcam best jak

    -khuza-

  2. tim says:

    gudluck kepada blog saya hahahaha
    dan juga semua..!!

  3. ~NieZa~ says:

    mcm teda harapan belog sy bha
    hahaha
    gdluck semua! ^_^

  4. waw sound interesting ^^

  5. Makin meriah suasana ber Wasaber di sini. Hehe! Lama tidak datang melawat so time-time hujan datang cubuk di sini.

  6. Alfian J. says:

    @~NieZa~
    Semua ada harapan ba ni. Pandai la kipas² tim krew WSB ba..buat entri ka..promote ka..ehehehe

  7. Naa, ini yang ditunggu ni ging! :k
    Good luck kepada semua Wasabers!

  8. huHu, best nya, baru jak join wasaber ni exited suda, huhu, good luck semua, sa sokong kamurang^^

  9. CathJ says:

    Blog mak-mak boleh ke?? ;-p

  10. BOTM mariiiii!!!!!..yea...

  11. oh tidak~~~ mau jugak! mau jugak! :s

  12. Hello~hello~~~eh..xpaham la BOTM kali ni...cmna jg ni?sapa tu 'FR'??aku ka?? aww~klu aku ndak bleh la ku ikut?!

  13. wow...mudah-mudahan blog aq di pilih..huhuh..kalo blog aq terpilih..semua my followers aq blanja....hahah..(serius nie)...jom..bw to my blog..folo me..folo u to :q..:d..

    download any program secara premium free punyalah

  14. Zurina J. says:

    Halamak....macam mana ni? macam aku kurang faham...
    mau buat entri byk² pasal krew ka? mau promot² WSB? ihihi... macam nda faham aku...

    :e

  15. Zurina..menurut perbincangn sy dgn admin beso..kira para peserta kna design la blog dorg cantek2 pastu kami akan lawat blog para peserta n buat penilaian...kira begitu la critanyaa~ klu mau tulis entry ka, banner ka, post ka, xpasti plak..tny dgn penganjur ~ Samizul.net...

  16. kiji says:

    uii ada org mo dtg..kemas rumah!!!!..kemas rumah!!!!...kehkehkeh

  17. Zurina J. says:

    @Finie Ramos
    owh macam tu ka...hmmps..mcm nda pulak menang ni tau..keh²

    gudluck untuk semua ya... :n

  18. @~NieZa~ Aik, belum apa2 sudah menyerah kalah...? Ni bukan pertandingan blog tercantik bah.. Jan lah kau risau, muahua3!

  19. @Alfian J. Woupss, aku nda main2 kipas2 ni bos.. Aku main air conditioner ja ni.. Muahua3!

  20. @CathJ Boleh bah.. Yang beliau2 pun, kalau lulus kriteria n syarat atas tu, manang juga tu.. Muahua3!

  21. @Finie Ramos Hello, helo.. Aik, nda kena sambut pla calling sebelum ni, haha.

    Mana bleh kasitau sini sapa FR. Nda kejutan nanti.. Lagipun, GR tu Wanted tu skrg, ngeh3..

  22. @Zurina J. Aku syak kau hanya baca sekali ja ni kan Jue, oho3.. Aku masa buat pos ni, hampir 10x mau baca balik2 supaya ayat jadi ringkas n apa yg aku faham difahami yg len, hua2!

    Jadi, aku syor spy kau baca balik pos tu skurg2nya 3x scara tartil [ehe3]. Lps tu kau akan fhm samada BOTM kali ni perlu buat entri bnyk2 promo krew atau tak, promo WSB atau x, ehe..

    Nota : Melampau jg su Wasaber buat entri byk2 psl Krew WSB. Nnti ad yg 'muntah', hua2!

    Nota ii : Promo WSB boleh. Dialu2kan. Maksud 'Keaktifan' dalam penilaian ciri2 tu [yang nmbor 4 tu] ialah sbrapa kerap kamu buat pos di blog n aktif di WSB..

    Nota iii : Maksud 'kandungan' [yang nombor 5] pla ialah, adkh pos2 di blog WSB ad identiti atau nilai sendiri? Adkh pos copy-paste yg bnyk? Adkh blog Wasaber itu pesaing portal berita atau Bernama? Haha.

    Penilaian tu nda bermaksud spy Wasaber tulis pos khas sempena BOTM April ni. Bukan wajib bah. Tp klu buat jg, kita anggap tu sbgai usaha promo WSB umumnya, n aktiviti BOTM di WSB khususnya..

  23. samizul!tmbah ku bingung bc reply komen mu ni!HAHAHAHA

  24. Zurina J. says:

    @samizul.net
    penerangan yg amt baik...setuju bana! keh²...

    bagus ko kasi menang aku..kalo nda, awas! ahaha.

    nota: nnti aku buat entry pasal krew WSB terutamanya Samizul.net

    nota ii: sy akan sentiasa mempromosikan WSB..bila² & di mana²...

    nota iii: akan selalu mencuba utk membuat entri yg aktif², bkaitan dgn identiti positif bkaitan diri sendiri & WSB...

    nah...paling manang! :n :n :n

  25. Zurina J. says:

    eh silap...yg nita iii tu bukan aktif, tp kreatif..keh²

  26. Zurina J. says:

    silap lg...bukan nita...tp nota..ahaha... :c

  27. @Finie Ramos Aik, mana yang kau bingung ni Finie.. Bah tunjuk mana, ehe..

  28. @Zurina J. :k :q

    Kau nda bulih manang Jue sebab:-

    a. eletromitoskopic.blogspot.com dimiliki oleh Admin WSB. www.how2place.com pun sama nda bulih ikut, ehe..

    b. Admin WSB ada dalam elektromitoskopic.blogspot.com. Muahua3!

    Nota : Bagus x2, rajin buat pos pasal WSB, ngeh3.. Pasal aku? Nda payah lah bah.. Kena gosip nanti kita, muahua3! :l

    Nota ii : Kau bukan ja laju membaca, malah laju menaip kan Jue. Berapa skor trengkas mu? Jealous eh.. :i

  29. keykho says:

    saya perlu bersedia dari segi fizikal dan mental ni utk BOTM ni...:)

  30. EB says:

    Hai semua..
    Semenjak WSB bertukar domain kpd dot.com
    Sya tidak dpt lg buka blog WSB ni dOffice.. Suda kena block..
    Huuhuhuhu limited time suda skrg mau ronda2.. hehehe..

  31. Alfian J. says:

    @EB
    Alamak..sampai kena block ka? Jd cmna la mau round d WSB?

  32. Zurina J. says:

    @samizul.net
    Adess...inda apapalah...bg chance sama urg lain..uhuk².

    ok, nda buat pasal samizul.net..buat keseluruhan pasal WSB jak...ihihi.

    *kau menguluk kaitu trengkasku...ok², lepas ni aku baca & taip pelan²..ehehe.

    bah ok semua, good luck!!!

    :n :n :n

  33. GiveAsh says:

    wah macam best jak.. ganjaranya dapat pablisiti secara exclusive di WSB, 3 pemenag dan ronda ronda blog buat ziarah..hehehe

    aku mau join jugak bha..ndak pa ka kalau tinggal di luar sabah..

    apa ciri ciri Reka bentuk, Reka letak, Reaksi pengunjung,Keaktifan, dan Kandungan yg bagus..?

  34. wow!! haha kira sy ni wasaber baru la yaa. link sudah berubah >____<"""

    http://rincatherine.blogspot.com

    sorry.tiada yg menarik di situ.;p~
    x payah la terjah. segan aaaaiiiii taaahuuuu~

    >___<""

  35. @EB Cuba tip yang dikongsikan oleh pembaca setia di sini:

    http://tukartiub.blogspot.com/2011/03/tukar-tiub-di-larang-di-dubai.html

    Nota: Abaikan seketika tulisan2 diblog tu, ehe3.. :l

  36. @GiveAsh 1. Ya betul, WSB cuma menyediakan ganjaran yang terbaik sebaik mungkin untuk anugerah BOTM. Barulah rasa lebih istimewa dan superb berbanding Wasaber yang lain. Kenangan manis gitu.. )

    2. Tiada masalah kalau tinggal luar Sabah sebab memang ramai juga Wasaber yang sekarang berada di luar Sabah. Jadi, nda adil lah kalau untuk yang di Sabah ja..

    3. Contoh ciri2 tu, ada disentuh di pos tip2 pasal 'Blog Contoh/Terbaik'. Semua tip sudah ada di WSB. Tapi, kalau masih nda jelas juga, jangan malu2 untuk hadami 'clue' ringkasku di bawah ni..

    a. Reka bentuk: Kemas, tidak terlalu berat loading, padanan warna yang okay..

    b. Reka letak: Kemas, tersusun..

    c. Reaksi: Ada ramai yang Like, Share n yang paling manangg, ramai yang tinggalkan komen di kebanyakan pos blog tersebut..

    d. Keaktifan: Aktif kemas kini blog. Pendek kata, dalam seminggu pasti ada pos baru. Juga, aktif promo n 'bersosial' dengan Wasaber lain di medium WSB. Barulah 'mania' namanya, oho..

    e. Kandungan: Tidak lucah, perkataan yang baik, bukan copy-paste 100%, bukan 'kembar'/pesaing portal berita seperti B.Harian, Utusan, Bernama, OhTidak!, OhArtis! dll yang berkaitan. Kalaupun cerita benda yang sama, olahlah ikut ayat sendiri bah.. Blog adalah medium terbaik untuk meningkatkan kemahiran penulisan khususnya, dan 'softskill' umumnya..

    :k

  37. @samizul.net Oupss, ada salah taip di situ.. CuMa = CuBa :h

  38. @catherine- Haha.. Rasanya nda bah juga.. Tatap sama juga 'WSB ID' mu tu, ehe.. Aik, nda sudi tau terima kunjungan hormat Wasaber.. :b Blogwalking cari ilmu n ilham bah.. :k

  39. @samizul.net
    xda la ilmu sgt.... hu hu.. sorry lama x jenguk sini. sejak tukar url,aku pun x brp aktif bw. mood berubah. hehe. ok ok... dgt jak... jgn lupa tinggalkan jejak. :)

    mana pergi wsber baru2 ni?? suh diorg kenalkan diri bah.. :)

  40. Pink Diva says:

    tatap la ndak terpilih ni..skunk ni pun rarely update entry coz sibuk di pat keje..papun goodluck to all wasaber..:a

  41. Mcm susah ja syarat2 ni,.hoho
    nda pa ba..
    try mu very bEst..
    dpt nda dpt blkang kira~
    hohoho :o

  42. uinahhhh bikin takut ni tau.hehehe challenging!

  43. Gen2Merah says:

    saya masih baru dalam komuniti WSB ni.. harap saya dapat enjoy dengan semua aktiviti di sini. macam best ja group2 di sini kan...

  44. Anonymous says:

    敬爱的佛教信徒:

    在此, 我要誠恳所以書面將实事发生在马耒西亜吉隆坡甲洞帝沙再也 (暹寺) 三宝寺. SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION NO: 19 JALAN 38 DASA JAYA KEPONG 52100 SELANGOR, MALAYSIA. 的遭遇公告大家, 我很不满意, 马华公会鹅唛區会及三宝寺理事主席那督叶金福律师, 是因為他应用悪毒傲慢的手段帶領一般外人耒挑衅践踏浄土及电招警方人员到甲洞三宝寺的神聖之地亳无理由的要警方人员强硬扣留出家人耒逹到耻辱佛教信仰者

    我要强烈的在此請問我犯了什么涛天大罪而使你叶金福律师千方百計要警方人员扣留我和尚?

    我耒至梹城, 初出道, 暫住甲洞三宝寺俢行, 只因看不过眼叶金福律师的為人, 无礼傲慢不可一视的态度对待壇主, 稍为講他几句而己他却採用如此下流的手段伤害出家人, 的确令人不敢恭维.

    一校之長, 其学生如有犯错, 警方人员都必須先见校長去了觧实况, 才可行动, 這是一般常规.但遺憾的是. 他叶金福身为律师却反其道而行, 不依佛理而轻视佛教的精神一味要显示他是马华公会鹅唛區会及甲洞三宝寺理事会的主席, 强求要警方人員扣捕我和尚, 耒逹到其目標, 但还好,基於宗教敏感,連巫裔警方人員也懂得和尊重別人的文化習俗,不敢軽举妄动, 否則后果不敢設想.

    我明白, 他马华公会區会主席那督叶金福律师大动肝火, 生氣一位担任該 (暹寺) 甲洞三宝寺將近20年的壇主, 也是自筹建三宝寺最大的功臣, 其因是师父惊觉到一个新耒的叶金福律师满囗仁義道德, 說一套做一套, 排除異己, 而理事会成员多數为其親戚家族当任, 再加上处理 (暹寺) 三宝寺钱財不透明, 除此之处, 他的行动想把佛教的浄土变为政治活動埸所, 公家修道之地, 当作私人財產。

    师父看在眼裡, 以大局为重, 而善意的给予劝告, 却引起他马华公会鹅唛區会主席叶金福律师, 闷闷不乐, 坐立不安, 无法无天的反而处处为难, 并不友善的加以迫害壇主离开 (暹寺) 三宝寺

    他马华公会鹅唛區会主席叶金福律师, 這种司马昭之心, 伪君子作风, 人人都知--------。你能花言巧語, 蒙蔽誤导群衆一時, 但不能欺骗一世. 佛教的因果肯定報应。

    最后我也顺此祝願他醒觉, 諸悪莫作, 衆善奉行。

    YOURS IN DHAMMA

    VEN. PHRA PIYA THAMMO, PENANG MALAYSIA.

    February 28, 2012 3:42 AM

  45. Anonymous says:

    Post a Comment On: MarGeeMar
    "Pro-UMNO MCA Is Anti Buddhist !"
    791 Comments - Hide Original PostCollapse comments
    Contributed by Anak Mami

    Ven. Phra Piya Thammo,
    Rumah Pangsa
    Blk A-7-9- Jln Padang Tembak,
    11400 Pulau Pinang,
    Malaysia

    Dear Devotees,

    Before I commence of my letter-writing toward. All of you, I would like to inform all of you that I am not satisfy with the lawyer, Dato YIP KUM FOOK due to his bad inspirit impressions because he sent an inspector to come to our Buddhist Temple to arrest me without any good reason, moreover, the lawyer, YIP KUM FOOK is not satisfy with Chief monk.

    When the Chief monk had me to go to his Temple already and he went away and left me alone to take care until Chief monk come back to the Temple first and he also told me not to leave the Temple if any committees or the chairman want to chase me out, you don’t leave the Temple at all understand? Then I said, alright? To the chief monk! On the second Day, YIP KUM FOOK came to our Temple and talk to me. He tired to make some inquiry from me and he asked me, where I come from? I told him that I came from Penang.

    Then, I told to the lawyer (YIP KUM FOOK, MCA Man) that the chief monk came to Penang and fetch me and invited me to accompany him to go to his temple in K.L. I am not aware that YIP KUM FOOK is not in a good terms with the chief monk, chief monk already in this way, YIP KUM FOOK try to create trouble with me unnecessary. That is why, the lawyer want to chase me out of the Temple. Then I asked the lawyer, why you want to chase me out of the temple? Moreover, the Temple is not belonging to you, UNDERSATAND? Then, I asked him, who are you? I don’t know you at all, you have no right to chase me or control me at all, UNDERSTAND? You are just like a layman only. Do you know the regulations that any the chairman or committee cannot control the monks and the Nuns at all, also UNDERSTAND?

    I scolded him like that. Then the lawyer (YIP KUM FOOK) is not satisfy with me and he told me that he will called the police to come to the Temple and arrest me. I told him to go ahead and called the police to come and arrest me. I won’t run away, I said to him like that. I have done nothing wrong toward you, why you want to arrest me? He said, he doesn’t like me to stay here. I asked him, why? Again. After this he got very angry with me, then he phoned up to the police and the police came to the Temple and told me to leave the Temple.

    I told to the inspector of the again, 1 am sorry, I won’t leave the Temple because the chief monk had instructed me not to leave the Temple without his consent, UNDERSTAND? Then the inspector told me to leave, again. I told him I cannot leave the Temple because the Chief Monk hasn’t come back yet. This time, the inspector got very angry with me and he took out his handcuff and try to threaten me, then I immediately show off my hands for him to lock me up but he scare, then again, the inspector told me leave the Temple again but I still don’t want to leave the Temple.

    Then I phoned up to the chief monk again and I told him that the inspector insisted want to arrest me, you better come back to settle the case for me. After this incident, Chief Monk came back to the Temple and take me to go to another temple and stay their. That’s all about this incidents! Last of all, I would like to inform all of you, that no committees or the chairman can control all the monks and Nuns at all also UNDERSTAND? “They are higher than the King,” also! So how can the laymen, the committees and the chairman to control them: – EVEN THE KING ALSO RESPECTED THE MONKS AND NUNS. Why the chairman doesn’t respect the monks and nuns? They will carry the sins later on, UNDERSTAND?

    Yours in Dhamma

    Ven. Phra Piya Thammo
    Penang, Malaysia

  46. Anonymous says:

    親爱的佛教信士.
    佛教之地,都是要善伩修守戒律, 但令人痛心的是 Samnak Sambodhi Buddhist Association No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya 52100 Kepong Selangor, Malaysia.三宝寺却不以身作則。他们允许缅甸外劳庆祝佳日,隨心所意,在当地杀鱼.鸡. 猪.羊及飲洒作乐,醉身萝死耒污垢佛教神聖之地.至今 已引起居民的反感.

    針对以上的题,身为佛教伩徒,也是前任理事会成员,我 依佛礼的教海,据理力争。但孤学难呜,却被一手遮天,以商叶利益为重的马华公会,鹅嘜区会主席叶金福(Yip Kum Fook), 把我排除在外,其用意, 一目了然,想完全控(Yip Kum Fook)制甲洞帝沙再也,三宝寺耒达到私利賺钱.现在, 他应用外耒和尚主持三宝寺,其目的,也更清楚,因为外耒者不知内幕,不能久留,无杈过向.

    回顾10年前之事,由本地吉兰丹和尚仼壇主兼顾问之時, 此种现象,是不曾发生的,为何到了叶金福(Yip Kum Fook)的領导乏下,却帶耒如此違反佛教的文化?难怪,前仼壇主 也一声不言就远离了,必有其苦衷。

    为了佛教的遵严,我不忍看它沦落为醉身耒萝死之地, 让人耻笑,在此, 我只好通过现代的管道,泣声敬请,佛 教伩仰者及马耒西亜佛总能加以关注, 并给予该理事会劝导,尽速觧决此事,以免这种污点影响整体的佛教良好形象。

  47. Anonymous says:

    Dear Brother and sister,

    We would like to inform about devastate image of country and Buddhist teaching:-

    Ven. Ashi Indaka from Myanmar, recently he is High priest, Chief monk and leader of Myanmar people in Malaysia of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION, NO: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia..and Dhamma Garden Centre, Bogyoke Museum Lane, Bahan Township,
    Yangon, Myanmar.. Ph: (+95-1-430216) email: Email: ashinindaka@gmail.com..

    His boss in Malaysia: Datuk Yip Kum Fook, Chairman of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION AND Yip Kum Fook Ketua bahagian MCA Gombak, Timbalan Setiausaha MCA Negeri Selangor No.2,B Jalan 53 Taman Desa Jaya 51200 Kepong Selangor..Telephone: 03:62762369...Hand Phone: 0122039700 and email:yipkumfook@hotmail.com

    They related with “Myanmar Girls hit by Myanmar men In Malaysia”;
    http://www.sltrib.com/sltrib/news/53068165-78/met-hearing-attorneys-burmese.html.csp
    http://www.youtube.com/watch?v=F8dRurZ_PF0
    http://www.youtube.com/verify_age?next_url=/watch%3Fv%3DZUJCvakp8WU

    If have anything important, we will send to inform to you as soon as possible

    Your Kindness,

    By Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur..Malaysia

  48. Anonymous says:

    敬爱的佛教伩徒,
    有关马來西亜,吉隆坡,甲洞帝沙再也 (暹寺) 三宝寺 Samnak Sambodhi Buddhist Association No.19-21 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia. 所发生的纠纷, 经过阅读了,Venerable Phra Piya Thammo 和尚及叶金福律师 (Yip Kum Fook) 的双方书信之后, 再经实地旁听了觧,做为中间人,我要客观实事的说:

    1.当一个和尚、初出道 (小学生),在修行, 若有缺点, 那是难免.他马华公会鹅唛區会主地席叶金福律师(Yip Kum Fook),却心眼看不顺,就电招警万到耒佛教之圣地要扣畄和尚耒耻唇出家人, 这是绝对不许可, 除非是殺人放火之大罪悪.

    2.他身为马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook),却反其道而行, 在佛寺不依佛法而軽视佛教的精神, 以傲慢的手段,帶领一般黑社会的人耒挑衅和尚打架, 这也是不该有、更不是佛教修行者的行为.

    3.佛教的圣地, 其主要的目地, 是让眾生修佛道, 不是政治争執的地方. 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 却利用佛教之圣地当政治活动的场所。如此果敢冒犯佛陀的教誨,更是大大的罪悪。

    囯有囯章,彿有佛法,家有家规. 如果出家人有何不对之处, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook), 为何不向主持和尚投?让出家人自依和尚的條规处理、却强权一味要显示他是马华公会鹅唛区会及三宝寺理事会主席, 无法无天的应用霸道手段践踏佛教之圣地.为什么。。。。。为什么.

    至今, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook),不当不歉愧,还要狡辩, 这又证明了他说一套, 做的又是另一套, 囗是心非, 所谓的两舌, 相当阴险. 身为律师, 受高深教育, 却应用如此悪毒, 横蛮无礼的作风污辱和尚, 相等于是耻辱佛教伩仰者。他叶金福律师(Yip Kum Fook)不向主持和尚投诉, 却自承英雄,电招外耒者.请问,身为將近20年的三宝寺主持和尚兼顾问,也是第一位 自筹建寺的大功臣,在大马南傳泒中,是闻名遐邇的高僧.其脸要放在那裡?同样的,要是台湾星雲大师的佛寺沙彌犯錯, 理事会没有礼貌自作主张,电招警方要扣畄其沙彌.我敢请问!星雲大师的自尊是怎样的感受?他叶金福律师(Yip Kum Fook)是后耒者,担任理会主席也不久, 竟敢应用如此,目无尊長的方式对待住持,间接的就是告大家,强迫住持和尚必远離,雀巢鸠要佔。这种用心不良, 有老千之谋, 的确令人不敢恭维。

    縱观以上几项重点,我不是盲目的護持三宝, 而是要坦白的说;他叶金福律师 (Yip Kum Fook) 身受高深教育, 为律师者,本应通情达理才是,但遗憾的是, 却令人惊觉, 他厡耒就是彿书裡所讲的狡猾且残忍的此颣人。他叶金福律师 (Yip Kum Fook),利用他的专业知識, 懂得包裝自己的道德守則,以宗教为幌子手,到处募款,商业经营, 政治活动为重, 并没依循佛教宗教守则行事, 也没对人道作出任何貢献, 只不过借宗教之名捞取权和私利而己。

    在此, 我奉劝, 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 好自为之, 免因果報应.

  49. Anonymous says:

    Dear brother and sister,

    I am Myanmar who working in Malaysia more than 10 years and I would like to explain about SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION. Therefore, recently I stayed at Sasanarakkha Buddhist Sanctuary (SBS), Taiping, Perak. I am very close with Ven. U Nandiya Maha Thero.

    My monk Ven. U Nandiya is very good heart and compassion to everyone in the world, also I heard when he stayed at Kuala Lumpur Buddhist Temple, he lend donation money to President of Temple(Datuk Yip Kum Fook, MCA Gombak) with amount RM20,000.00 only and he said that money belong to Myanmar society in Malaysia.

    On the other hand, my monk said, also many things happened when he stayed there because always disturbing, I am very sadly about that matter, why committees are very poor and crooks. Others Temple, people come to Temple to respected Buddha and Monks, also give red packet to monks. Why this Temple, monks must give money to committees, this is opposite.

    If anyone receive or read this message, please inform to DATUK YIP KUM FOOK to return that amount to my monk as soon as possible.

    My monk contact place:

    Ven. U Nandiya
    Sasana Daja Buddhist Temple
    49 Bombay Street, Lidcombe NSW 2141.
    Tel: (02) 9649-8124

    With kindness

    KO KO NAING
    Taiping, Perak, Malaysia

  50. Anonymous says:

    І alwayѕ useԁ to rеаԁ pоst in neωѕ рapeгs but noω as I am a uѕеr of nеt
    theгеfoгe from now Ӏ am using net for articles, thanks to
    web.
    my site - loans for bad credit

  51. Anonymous says:

    Next time I read a blog, I hopе thаt іt won't disappoint me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, but I genuinely believed you would have something interesting to say. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you were not too busy seeking attention.

    Also visit my homepage - loans for bad credit

  52. Anonymous says:

    My famіly members evеrу time say that I am wasting my time herе at net, eхcept I knoω I am getting
    knoω-how every daу by reаding thes
    pleaѕant poѕts.

    mу blog post :: payday loans

  53. Anonymous says:

    Mу family membеrs every time say that I am wasting my time herе аt net, excеpt I κnow I am gettіng know-how
    every ԁaу by reading thes pleаsаnt рosts.


    my web blog :: payday loans
    My page - payday loans

  54. Anonymous says:

    Hey There. I founԁ your blog the usagе of mѕn.
    Thіѕ is an extremеly well wгitten aгticle.
    I'll make sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful info. Thanks for the post. I will definitely return.

    my page Property for Sale

Respon Anda...

Jangan tengok jak bah! Dikomen terusss!! :D

Nota : Pakai bahasa Sabah pun bulih bah! :)

Let's share your views with other Wasabers at WSB Community Forum.

Boleh gunakan tag HTML berikut: <b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Facebook WSB Badge

Geng WSB