Loonaq_06Ogos-09November Dapatkan Domain Termurah
Dari NetKL serendah RM29.95 setahun! Beriklan disini

CIRI-CIRI WEB DESIGN YANG KURANG BAIK - Part 2

23 comments
Hello everyone ~ nampaknya ada banyak respon positif pada entry pertama saya. So, untuk tidak membuang masa, saya teruskan Ciri-ciri Web Design Yang Teruk part ke-2 iaitu Penggunaan Animasi yang Berulang.


Animasi berulang selalunya dalam format .gif dan terdapat banyak sekali di ruang-ruang internet. Siap boleh download free and copy-paste ja. Memang animasi gif tu comel dan cantik tapi dalam prinsip web designing, ia sebenarnya mengganggu pembacaan dan kerana apabila kita menggunakan LEBIH DARI SATU animasi dalam sesebuah page, fokus pembacaan pelawat akan terganggu.

Elakkan juga menggunakan animasi yang bersaiz besar, tidak kiralah saiz failnya yang besar atau pun saiz gambar animasi tu yang besar.

Contoh terbaik yang buruk:


Free ClipartMenggunakan  animated bullet

Free Clipartuntuk membuat satu list

Free Clipartdalam web designing

Free Clipartadalah satu idea yang sangat teruk

Free Cliparttak kiralah betapa cute dan cantiknya animasi itu!

Selain itu juga, menggunakan TEKS BERANIMASI adalah satu cara yang SANGAT KETINGGALAN ZAMAN! Design dengan style ini hanya di gunakan pada era-era tahun 1996.

Teks beranimasi yang sangat ketinggalan zaman!




Ok-lah, sampai di sini saja dulu entry saya kali ini. Berjumpa lagi di entry seterusnya di lain hari! Terima kasih semua!


Sharing is Caring
Maaf kalau ada tersalah 
atau terkasar bahasa 

23 Respon dari Wasaber.

  1. cadangan, kongsikan pla tips2 mempercepatkan loading blog, apa yg perlu ada dan x perlu ada dlm sbuah template.. etc.saiz image jgk termasuk dlm benda yg mempengaruhi loading web kn...hehe gj teruskan sis=)

  2. Interesting...
    Bagus ni untuk panduan...

  3. nice sharing..ada 2 animasi @ page sy..1 welkaming punya 1plak @shoutbox..hihi..

    tapi mmg klo tlampau byk animasi + liplapliplap tersangatlah menganggu konsentrasi apalg klo diserikan dengan music yang bangbangboom telampau rock +swaktu ngannya..uhu..bisa bikin sakit kepala.

    *ingatan utk saya dan semua..jika mau kc seri2 blog ngan suara merdu nyanyian,sila pilih song yang bisa mementenkan perjalanan darah para visitor ya.lainlah kalo private punya blog yang x perlukan visitor bolela taruh ikutsuka you.

  4. @JRY The Boonto
    ok, insyallah...itu bab 5 tu..skarang kita baru masuk bab 1! hehehe

  5. ~NieZa~ says:

    plissss....buat psal yg psang lagu2 bkin sakit otak lg..jgn pasang lgu d blog!!!~
    sy xdpt buka 5blog dlm satu msa
    sbb lagu2 mnganggu otak sy..
    pliss..rmove lagu2 kamurang
    (emo plak)
    lalalalala
    berlalu pergi slesai taip

  6. Just says:

    nda minat animated.. mmg bikin sakit mata.. :D

  7. FifieJay says:

    Selalu if nmpk blog yg ada mcm tu yg d ats kan. terus xda selera mau baca ni. terus click close. sbb annoying bah. huhuhu. itu kreatif ter-pigi kreatif ajaran sesat. kan kan?

  8. HAHAHA.. sy sukaa... sy salah sorg yg suka animasi.. tau mmg nda bagus tp sbb sy suka jd lantak la ctu.. (jahat kan sy).. tp sy nda suka pulak kalo org letak byk animasi dlm blog dorg, pastu nda pandai susun betul2 plak.. EKEKE.. Teruk betul perangai, sendiri buat ndapa, org lain buat nda bulih plak... adededei, Noi! (T__T)

    Pasal lagu tu, sy nda boleh hidup tanpa lagu. Blog sy mesti ada lagu, tp you all feel free to pause it if u dun like ;D

    Ni lah ni org degil kalau bcakap.. EKEKEKE.. cheers!

  9. Miera says:

    AHHAHAHA. marquee....marqueee...

  10. music player asal ada pause/stop button kira ok la..tp jgn sembunyi2 player tu..nnt binggung2 user mencari~

  11. sakit mata bha tlmpau bnyk animasi..huhu..
    pastu kc lmbt browser..:(

  12. Maya says:

    :t Finie anak pakcik Ramos (bapamu ada ramosnya kah j/j) Tahniah... semoga dgn adanya panduan dari anda dapat meningkatkan pemahaman wasaber terutama yg baru menapak dan mengenali blog n web design.

  13. yupp ... terlalu banyak animation boleh menghilangkan populariti blog. ... malas maw baca ... banyak betul benda yang bergerak2 ... termasuk flashvortex .... don use itu kalau saja2 melainkan untuk buat iklan bisnes .. orait ...-firhanabqari bei ni

  14. nc says:

    very good tips.. i have to agree.
    n like what some wsb comments..i too never visit a blog that has music.
    the moment that blog open n with music - trus tutp.hehe..not very convenience ba :)

  15. @MayaThanx Maya ~ Uhm..correction, Ramos bukan nama bapa sy..ni Family Name sy (sy brbangsa tagalog + bugis)nama bapa sy Alex ^_^

    huish, detailnya aku~ LOL

  16. Ola says:

    tapi sy suka ow tgk animasi2 mcm tu~
    alamak!sy lahir tahun brapa!!!!
    *belari masuk bilik buka dompet cek ic.tgk tahun lahir*
    teehihi
    anyway...thanx for sharing:D

  17. hehehe....sa suka juga tingu tapi tida suka buat itu macam la...don't too much la....

  18. Mohd Shah says:

    >Great articles
    Kawan2 saya komen kat laman web ini kos saya just nak bagi tau kawan2 semua.Baru2 ini saya jumpa satu laman web panggil CNGNET dia offer free web hosting @ email marketing dan ada lagi lain2.Kawan2 dalam blog ini boleh la layari laman web ini "CNGNET"
    CNGNET
    Memang bagus :)
    yala kalau free kan bagus :P

Respon Anda...

Jangan tengok jak bah! Dikomen terusss!! :D

Nota : Pakai bahasa Sabah pun bulih bah! :)

Let's share your views with other Wasabers at WSB Community Forum.

Boleh gunakan tag HTML berikut: <b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Facebook WSB Badge

Geng WSB