Loonaq_06Ogos-09November Dapatkan Domain Termurah
Dari NetKL serendah RM29.95 setahun! Beriklan disini

CIRI-CIRI WEB DESIGN YANG KURANG BAIK - Part 1

39 comments
Assalamualaikum semua WaSaBers. Ribuan terima kasih kepada admin kita kerana telah melantik saya untuk menjadi author blog WSB. Saya sangat terharu ~

Di sebabkan kesuntukan masa (saya sekarang berada di pejabat dan mempunyai masa lebih kurang 20 minit untuk pulang) jadi terpaksalah saya buat entry yang singkat mengenai topik kita ini - CIRI-CIRI WEB DESIGN YANG TERUK

 Sebagai penulis blog, secara automatiknya, anda juga adalah seorang web designer kerana dengan terdapatnya banyak platform yang menyediakan perkhidmatan blog percuma berserta layout setting yang dapat di gunakan secara friendly user, para blogger bebas untuk memilih rekaan / design untuk laman blog anda mengikut citarasa anda sendiri.

Oleh yang demikian, untuk memudahkan pelawat untuk melawat laman blog kita dengan lebih selesa, kita haruslah mempertimbangkan beberapa perkara asas dalam rekaan laman web atau web designing.


Ciri-ciri yang pertama pada hari ini adalah LATAR BELAKANG



Ini adalah contoh gabungan background dan text yang sangat teruk kerana:
  • Gabungan warna yang tidak kontra menyukarkan pembacaan
  • Animasi latar belakang yang berulang dan membosankan
  • Animasi latar belakang yang mengganggu pembacaan


"Ini adalah contoh gabungan background dan text yang sangat teruk kerana:
  • Gabungan warna yang tidak kontra menyukarkan pembacaan
  • Animasi latar belakang yang berulang dan membosankan
  • Animasi latar belakang yang mengganggu pembacaan"
Boleh bayangkan sudah? So, sekiranya anda rasa latar belakang laman blog anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas, cepat-cepatlah tukar kerana laman blog kita sedang dibaca oleh jutaan pembaca seluruh dunia!

Sehingga berjumpa lagi di post seterusnya di lain hari. Terima kasih semua!


Sharing is Caring
Maaf kalau ada tersalah 
atau terkasar bahasa 

39 Respon dari Wasaber.

  1. beaty says:

    Iya betul la...kalo begini kan susa mau baca kan..menganggu tu glitter..nasib baik sa indak suka glitter ni

  2. Hihi... sy pon sumbangkan point2 penting tentang web design jugak lah, boleh ka admin?? hihihi...

    first post ni, betul! sy sukaaaaaaa... :)

  3. jngn telampau bnyk widget...bikin rimas jg tu widget sana sini terapung-apung..te salah klik terus keluar benda lain...haih bikin marah ni kadang2..kadang2 sj la tidak selalu :P PEACE

  4. adan says:

    janji simple jak bah.. yang penting entri konon..

  5. paling byk widget yg x syok. bikin lamabt loading. kadang2 aku mengalah terus tekan tu butang pangkah bila lambat betul loading. mentang2 la brodben mcm siput kan. hehe

  6. Miera says:

    uh! sakit mata! kui3

  7. tity says:

    duh! bikin naik power spek sa tgk owh.

    stuju dgn nurul aima sama sasa...

    kadang refresh page balik2 pun xmo kuar jg tu page..alang2 kasi X

  8. FifieJay says:

    sakit terus mara sa. pndai terkici ni. hahaha

  9. FifieJay says:

    aiya. typo. *mata* bah tu :D hahaha

  10. isephia says:

    adeh.. sakit mata eh

  11. Adyaa says:

    ahaha..yup3, btul tuhh..
    lw ada blog yg bkground dy mcm ne, kompem sa xmw bca..haha..
    eya, bkin berat blog ja tu lw tlmpw bnyk 2 widget..

  12. cik faez says:

    uik .. yg lip lap2 nda bagus ka plk .. nasib sy pnya bg da g2 oo .. kalo tgk trus rsa cute jgk diri sndri mcm bg sy tu . hehehe .. perasan oo ..

  13. bkn stakat latar belakang y hrus kita ptimbangakan...
    malah..dari segi cara kita menaip 1 bahasa..
    contohnya ayt singkat ..
    bukan semua org boleh fhm bahasa ringkasa..
    btul or x?
    aku just bg pdapat...hehehe..
    peace!! ^^

  14. :q betul sakit mata tengok mcm nie,,tp as a new blogger mmg kadang2 kiter akn wat bende mcm nie aite,,

  15. -Jerry- says:

    buatlah mcm wsb... bagus2 background cantik tapi ada box lagi. untuk kasi sinang pembacaan

  16. simple and stupid will work ... to much animation will make your blog huru hara macam kapal kecah ... lagu2 tu nda payah menyemak jer ...

  17. Chriz says:

    pink lae tuh..hahahaha..tapi mmg la sgt myakitkan mata...bikin paning lagik tuh..

  18. dui~ bikin silau mata sa tu glitter2. ehe!

    sokong wsb2 sekalian. klu talampaw bnyk widget bikin lambat loading ni bha. kadang2 terpaksa juga click X. bukan niat di hati la, tapi klu balik2 refresh tapi masi x load, tacabar juga kesabaran saya. ehehe~

  19. adui..oruol mato ku..hehe..
    totally agree! sakit mata m'nengok..
    lau sa, trus sa close..huhu..btambah degree oo..
    am just saying.. :p

  20. Betul juga. Nampak cantik tapi makin lama makin juling tu mata hahahahah.

  21. @-Jerry-yes~ betul...sy mo tulis jg ba ni tp xsmpat sb mau pulang suda kemarin tu..heheh..nnt jap sy buat entry yg sterusnya~

    happy reading smua! Thanx dgn respond anda smua!

  22. uiiii terus juling berguling-guling mata sa adessss, so wasabers, elakkan background mcm tu n widget2 yg tak penting. ekekeke.

    tq sebab share ua boss :)

  23. ini berdasarkan pengalaman saya la k.

    1. warna tulisan mesti kontra dengan background colour suapaya senang dibaca. pemilihan font dan size juga penting. sebab kalau saya la, datang mau baca entry, bukan mau tengok hiasan segala tu, tujuan utama blog pun sebab mau menulis tu kan, isi tu penting,hiasan bukan tidak penting, tapi kurang penting la. lambat loading lagi satu hal. warna warni tulisan pun bikin pening.

    2. SHort form, itu saya cuba elakkan sangat sangat kalau blogging, sebab bukan semua orang faham, mau bagi orang mudah dan suka baca blog kita, elakkan short form, ada juga suma huruf tu di keyboard kan tekan jak la, bukan tu huruf berkongsi button macam di handfon

    3. lagu tu kalau mau pasang juga, jangan la yang auto play, kasi pasang yang viewer kena klik play kalau mau dengar, sebab tak suma orang suka lagu yang kita suka. dan bayangkan kalau saya blog hoping dan buka 4 atau 5 blog sekaligus dan semua blog tu ada pasang lagu, habis la macam tu kan. sama bikin tekejut juga tu buka blog tiba2 kuar lagu.

    4. nanti saya sambung lagi ada kerja ni di office. ada apa-apa mau tanya boleh pergi blog saya atau tanya di formspring saya http://www.formspring.me/cinoirara

  24. betul-betul~!!! ^_^ sakit o mata....tapi cute la juga...hehehe..

  25. nice..tapi sa baca yang kedua dulu baru baca entry yg ini..ehe

    sa sukung sis^^ + jangan telampau byk widget kan..klo lambat loading trus sa close..uhuhuu..

  26. @Sasa Al-Sharif

    haha..lucu..tp sa pn gitu..trus tekan butang pangkah..:p

  27. betul betul! bikin naik rabun sy ja bila baca blog yg x kontra kaler background n font dia

  28. terseksa mataku menengok..huhu

  29. Anonymous says:

    salam..de x contoh web design yang kurang menarik mcm interface nye menyakitkan mata.

  30. Ramzi says:

    bener banget ni warna latar yang kurang bagus akan merusak web desain itu sendiri ya
    thanks :)

Respon Anda...

Jangan tengok jak bah! Dikomen terusss!! :D

Nota : Pakai bahasa Sabah pun bulih bah! :)

Let's share your views with other Wasabers at WSB Community Forum.

Boleh gunakan tag HTML berikut: <b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Facebook WSB Badge

Geng WSB