Loonaq_06Ogos-09November Dapatkan Domain Termurah
Dari NetKL serendah RM29.95 setahun! Beriklan disini

Blogwalking dengan cara yang paling cepat & mudah

38 comments
Salam & happy Thursday WSB!

Lama suda kita ndak bersua dalam segmen Tips Web Design kan! Sampai admin beso kita pun suda sound-sound kenapa lama suda saya tak tulis entry di sini. Maafla semua, ya...saya agak sibuk sejak kebelakangan ini.

Tapi demi WSB, saya sanggup curi lunch time saya yang terhad ini untuk kongsikan sedikit tips untuk anda semua iaitu; cara blogwalking yang paling cepat & mudah.

Blogwalking ni memang syiuk tapi yang bikin ndak syiuk tu kan, kalau kita lawat blog mereka yang sarat dengan pelbagai gadget-gadget akan membuatkan masa load page kita pun lama. Dari interesting mau baca blog tu jadi tension pulak menunggu blog tu siap load, kan.

Oleh itu, cara yang paling mudah ialah dengan menggunakan kaedah VEIW IN GOOGLE READER. Boleh rujuk gambar di bawah...


Google Reader 1
Klik imej untuk besar. Boleh nampak juga kan...yang saya suda kasi bulat merah tu

Bila anda sudah klik View In Google Reader, maka keluar la satu lagi window seperti di bawah.

Ini Google Reader untuk blog saya.

Dengan Google Reader ni, anda boleh baca SEMUA entry terbaru untuk blog-blog yang anda follow dengan penuh dan lengkap. Tanpa Read More, tanpa Gadget, tanpa muzik latar belakang yang tak boleh stop, tanpa lip-lap-lip-lap blog yang annoying dan segala macam gadget yang boleh membuatkan blogwalking anda menjadi lambat.

Ini bukanlah kerana tidak mahu menghargai design comel pemilik blog tersebut, tetapi adalah untuk menjimatkan masa dan tenaga kita untuk membaca entry yang terbaru. 

Scroll down saja secara terus anda akan dapat membaca SEMUA ENTRY. Tidak ada limit atau had entry kerana Google Reader ini akan load blog-blog secara automatik semasa anda scroll ke bawah. Maknanya, semakin anda scroll ke bawah, semakin banyak entry dan blog yang lepas-lepas akan dipaparkan.

Untuk tinggalkan komen ke blog itu, anda kenalah klik blog itu sendiri dan masuk ke entry itu. Banyak lagi kemudahan-kemudahan dalam Google Reader ini yang anda boleh cuba sendiri.

Selamat mencuba!


Sharing is Caring
Maaf kalau ada tersalah 
atau terkasar bahasa 

38 Respon dari Wasaber.

  1. Pink Diva says:

    As Salam..

    tips yg bguz..:n

    tpi aq syiuk baca entri bila nmpak view blog skali ..hehe

  2. thanks for sharing..
    good info!

  3. GiveAsh says:

    bagus ini entry aku suka..haha

  4. :q

    Patut pon ramai nda mengomen di blogku sebab mengkali pakai Google Reader.. Blog sy ringan taw.. Rugi nda tinguk blog yg ori punya.. MUAHUA3! :c

  5. hihi..
    iyaaaa.
    ini paling pantas..
    tp kan aku suka kalo tinguk kaler2 blog cumil dorg...
    kdg2 aku guna kaedah ni kalo mo cepat..
    hihi

  6. dG says:

    nah. ngam la nie. baru snang ckit. :D

  7. Zurina J. says:

    wow! gud²...thanks for the info...:s

  8. bagus!!! thumbs up... mau join lah ni kalau macam nih....

  9. EB says:

    Nice one... hehhee

  10. waaa..nice info..hehe..

  11. dyg says:

    bagus2! sy baru ni..hahahaa..paling ar ketinggalan.. :c

  12. cheezy says:

    nice^^ tengs 4 sharing^^

  13. germaine says:

    Sy suka google reader! Thanks admin!

  14. beaty says:

    noted n thanks ya

  15. Alfian J. says:

    @germaine
    Sa pun suka juga..ehehe :d

  16. Cik Shiqa says:

    owh? baru tahu.hehehe tq ea

  17. ngam juga lah cara gini!

  18. Naa, selalu saya guna ni. Siuk~! :k

  19. ya.sy pun selalu guna ni.malas bah sy mau bca blog yg terlampau sarat.lagi la kalau yg bnyk blink2..sakit mata.sudah la guna bb ja.lambat lgi loading. tpi klu guna google reader,mmg cepat dan pantas. :s

  20. ana says:

    as salam
    terima kasi banyakkkkkkkkk

  21. Saisuki says:

    haha...ya, itu mimang cara mudah dan slalu sia guna klau x cukup time....

  22. phycrewz says:

    wah..bagus ni. mo di try, tapi kesian sama blog yg cantik2, nda dpt nmpk lip-lap, haha.

    apa2 jom tgk ni..
    Keputusan Liga Europa 2011 [Suku Akhir 1st-Leg]

  23. awu eh banar tu...kalau aku mau blogwalking...aku tingu dulu satu2... bila ada yg tetarik nah baru buka....biar lambat menunggu....

    P/S: Jadi tulislah tajuk yg syiuk2 untuk entri kamu ah, nanti aku baca heheh... :D

  24. This comment has been removed by the author.
  25. Satu tambahan, blog yang ada pasang RSS Feed / Feed Burner sama ada dari Google atau lain2, pun boleh dapat paparan ringkas macam Google Reader ni. Contoh:

    http://feeds.feedburner.com/samizuldotnet

    Yang ni pula, contoh paparan Mobile Edition. Bila ada pelawat yang masuk guna fon pintar..

    http://bloggertouch.appspot.com/samizuldotnet

    :k

  26. terima kasih dengan informasinya yang bermanfaat dan mudah dimengerti, salam kenal and visit me back

  27. Ben Izer says:

    kalau sia, sia pakai itu software blogwalking yang sia tapau dari jamaluddin.net . jadi, senang ingat balik blog2 yang sia sudah masuk..so, sebarang pengetahuan ndak hilang . .nakal kan? hahah

  28. muanteb sob, salam kenal

  29. Jacklye says:

    Cantikla tuan punya blog..sy suka...harap jadi panduan untuk org lain jg...tq

    p/s:kasi sudi2 la kamu tgok blog sy juga ah?

    http://jacklyep.blogspot.com/search/label/Duit%20Online

Respon Anda...

Jangan tengok jak bah! Dikomen terusss!! :D

Nota : Pakai bahasa Sabah pun bulih bah! :)

Let's share your views with other Wasabers at WSB Community Forum.

Boleh gunakan tag HTML berikut: <b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Facebook WSB Badge

Geng WSB