Loonaq_06Ogos-09November Dapatkan Domain Termurah
Dari NetKL serendah RM29.95 setahun! Beriklan disini

Report Group 'Fuck Sabah'

35 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera~

Walaupun kerajaan telah melaksanakan gagasan 1 Malaysia dengan giatnya, namun terdapat juga segelintir individu yang boleh disifatkan sebagai 'racist' atau bersifat kenegerian/perkauman di Malaysia. Negeri Sabah menjadi sasaran mereka yang tidak bertanggungjawab dengan menghina negeri Sabah secara terang-terangan di rangkaian sosial Facebook melalui group yang diberi nama "Fuck Sabah". Dari nama group tersebut sahaja kita sendiri dapat menilai tahap pemikiran cetek pencipta group tersebut, sewenang-wenangnya tanpa memikir sensitiviti kaum di Malaysia. Hal sebegini tidak sepatutnya wujud. Hal ini hanya akan menyebabkan masyarakat Malaysia berbalah sesama sendiri. Diharap pihak kerajaan mengambil tindakan sekeras-kerasnya kepada pelaku kerana hal ini melibatkan perkauman.

Adakah perlu dikenakan tindakan ISA kepada pelaku sebegini supaya kejadian ini tidak berulang lagi? kerana perkara ini mampu melahirkan dendam perkauman yang mungkin membawa kepada perbalahan/rusuhan kaum.

Setelah melihat isi kandungan group tersebut, ternyata ianya langsung tidak membawa manfaat malah memberikan impak yang negatif melalui balasan komen yang berbaur emosi marah, geram sehingga memaki sesama sendiri. Perkara ini sangatlah tidak sihat apabila melihat kita sesama sendiri berbalah dan bermusuh. Perkara sebegini sangat menyedihkan.

Pihak WSB ingin meminta bantuan daripada para Wasabers untuk melakukan laporan/report terhadap group tersebut agar pihak Facebook mengalihkan group tersebut dari rangkaian mereka dengan segera.

Langkah-langkah:
1. Log masuk ke dalam akaun Facebook anda.

2. Pergi ke Group "Fuck Sabah".

3. Pergi di bahagian paling bawah.

4. Klik pada Report Group > Contains hate speech or attacks an individual > Targets a race or ethnicity.

5. Selesai!

Tahniah! Anda merupakan individu yang prihatin dengan nilai hormat dan telah menyumbang kepada keamanan sejagat sesama kita rakyat Malaysia. 

WSB suka 'Damai'

Sebarkan artikel ini kepada seluruh warga Sabah dan seluruh rakan anda di seluruh Malaysia bagi mengelakkan kejadian sebegini daripada berlaku lagi di masa akan datang.


p/s: Rusuhan kaum 13 Mei 1969 sangat mengerikan.

35 Respon dari Wasaber.

  1. Ask says:

    Sangat menyedihkan bila perkara2 sebegini berlaku.. Kita cintakan kedamaian dan inginkan keharmonian berlandaskan pemikiran yg bertamadun dan mementingkan nilai2 perpadua dibawah satu bumbung identiti "Bangsa Malaysia".. Sgt sedih bila ini berlaku.. Kami di wasaber menyokong perpaduan dan menolak unsur2 racist seperti ini.. Hidup Malaysia!! I Love WSB~

  2. syuwai says:

    sudah buat.. bnyak kali lagi ni..hohoh

    palui betul owh tu admin, maybe dia lahir dekat hutan kot?? o.0

  3. wenn says:

    heh. they shouldn't do this to Sabahan :(

  4. xjumpa pun butang Report Group~dmna tuu?dbwh pn xd oo..cuba kasi printscreen dlu~

  5. Zurina J. says:

    Done!
    sebenarnya setiap perlakuan kita adalah cerminan diri kita sendiri...
    Bagi yang hatinya masih bersih, pasti faham... Dunia ini bukan kita yang punya, makhluk di dunia pun bukan kita yang cipta... Iya, kita boleh menegur apa² perkara yang mungkin salah, tp mesti kena caranya... Tapi, kita tiada hak untuk menjatuhkan maruah mana² makhluk yang bukan kita cipta...

    Semoga kalian yang terlibat cepat² sedar & masih diberi peluang utk beralih kepada kebaikan...

    Salam sayang... :t :t :t

  6. sy ndak boleh report!Cmna niii?????tulung baaaa~~

  7. Pink Diva says:

    sama lah..mau join dulu group ni kah bawu leh report?..

  8. krg ajar jga sapa wt group 2..bru la ni urg..bikin tensen!

  9. Alfian J. says:

    @Finie Ramos
    Finie, masuk link group tu. Pastu skrol p bhgn plg bawah. Ada 'Report Group'. Klik jak. Terus pilihlah target.

    Siap! :n

  10. Alfian J. says:

    @Mohd Nor Hafiz bin Abdullah
    Tenang bro. Kita bukan jenis y cepat melenting. Kita sangat berpegang kpd perpaduan. Kita bangga jadi org Sabah. :a

  11. Astaghfirullahalazim ~

    Aku bangga jadi org Sabah . hidup SABAH ! hidup WSB , hidup keciqq! ups :| :c

    Salam sayang :0 :t

  12. kemarin lagi tahu, sakitnya hatiy negeri sendiri di ckp gitu. tapi sabar jak kan. nantiy dibalas jua org gini niy. nda payh layn org giniy nie, nti tjangkit

  13. done, ada tue report group tapi bawa skali. bukan d tepi mcm maw report profile org tu. di bawa post..

  14. Jangan lupa buat laporan terus sama SKMM. Sana paling umphh punya.. Dulu Page 'Kami Benci Sabah'. Ni gen 'Lukas n The Gang' lah ni.. Oho3..

    http://www.samizul.net/2010/11/kami-benci-orang-sabah.html

    http://www.samizul.net/2010/12/berita-laman-kami-benci-orang-sabah-di.html

  15. tity says:

    sudah dlaksanakan..
    suka2 ati jak dorg buat group gtu baa..

  16. Mau dikasi buat laporan polis terus ni. Kira menghasut sudah kalau macam ni. Tunggu la. Siap dorang ni.

  17. Alfian J. says:

    @tity
    Itu la ba kan. Ada jua orang gini oo. Ngeri ba kalau rusuhan kaum nt. Adeii..

  18. Joel says:

    done! Hampa la masih ada orang yang berfikiran macam ne..buat malu ibu bapa ja..

  19. Anonymous says:

    mna mau sabah kna injak2 !! msti bela negeri sndri ..

  20. Pink Diva says:

    At last..done !!

    bikin panas hati plak group page tue..
    highblood twos sia..

    mcm muka2 perogol bersiri suma yang fuck Sabah..

  21. sudah report. minta tolong sikit kawan2 yg lain ya. jgn la memaki di page tu walaupun marah. kalau kita pun ikut memaki, kita pun serupa ja dgn dorg tu. plus, kalau kita pun ikut memaki di page tu, susah nanti mau report tu group.sbb sy baca post2 di page tu tadi, sy npk ada juga org2 kita yg ikut mnghina kaum Melayu sbb telampau emosi.so, kalau mau report tu group, delete la post2 yg x elok dibaca tu k. please,educated person xkn membalas kejahatan dgn kejahatan. lebih baik kita ambil tindakan undang2 drpd ikut perangai dorg kan.gunakan akal untuk mengeluarkan kata2.bukannya emosi. ook :) orang Sabah baik2 bah. yg buat page tu saja yg x tau. :)

  22. @Ask
    hidup 1 Malaysia. racist2 x main la kalau kita kan. :D

  23. Alfian J. says:

    @Jaelle Kawaii
    Wah, good point oo Jaelle. I loike! :a

    Sintiki lu :q

  24. done :q
    proud to be sabahan!!! idup sabah!!

  25. ya... ISA memg sesuai. baru rgster ni, mohon bljr apa2 yg patut.hihihi

  26. Arms says:

    Haish... macam-macam ooo...

  27. done! ekceli byk lg group benci sabah kan . bikin panas eh !!!!! tedateda bha salah sabah . huhuhu :f :f :f

  28. kejunichi says:

    sy sdah buat pa yg ptut hehehee

  29. nGiau says:

    huhu..napa sabah selalu menjadi mangsa??sabar...

  30. hairyeda says:

    sdh aq report ni.. :)

Respon Anda...

Jangan tengok jak bah! Dikomen terusss!! :D

Nota : Pakai bahasa Sabah pun bulih bah! :)

Let's share your views with other Wasabers at WSB Community Forum.

Boleh gunakan tag HTML berikut: <b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Facebook WSB Badge

Geng WSB