Loonaq_06Ogos-09November Dapatkan Domain Termurah
Dari NetKL serendah RM29.95 setahun! Beriklan disini

Blog aku, suka hati aku la apa aku mau tulis! - PART 2

12 comments
Salam semua! Hari ni saya mau share sedikit mengenai sebuah kisah benar dari internet yang boleh kita ambil pengajaran seperti mana kita sudah bincangkan di topik kita yang lalu.

Mungkin ada suda yang pernah baca artikel ni. Apa pun,benda ni memang kita perlu tahu dan share sama-sama. Saya plan mau taruk saja di wall WSB di Facebook tu tapi takut plak ada yang ndak tebaca atau telimpas saja. Sayang informasi ni ndak tershare. Ba, mari kita baca ramai-ramai apakah kisahnya ni.


Gadis omputeh yang comel dan gebu ni bernama Angie Varona, berumur 18 tahun dan berasal dari Miami CSI, Amerika. Dia sangatlah femes terutamanya di Google Images dengan pose-pose seksi berhabisnya. Dia hanyalah remaja high school biasa di Amerika tetapi popularitinya setaraf dengan bintang porno internet sebaik sahaja akaun onlinenya kena hack dan ratusan gambar peribadinya tersebar di internet! (Tengok la sendiri gambarnya di Google Images ya. Maaf kalau ada yang tak senang. Kita ambil bikin pengajaran).

(Sudah tengok ka gambar-gambarnya di Google?) "Ala, biasa la ba. Orang puteh memang sudah biasa begambar macam tu. Apa ku kesah?". Ya, memang diorang memang sudah biasa begitu. Tapi, sekarang gadis ni sudah insaf atas keterlampauannya di internet sehinggah membuka aibnya sendiri.


Tak tahu la bagaimana dia boleh insaf tapi yang pastinya, segalanya sudah tak boleh di undo lagi. Keterlanjurannya yang melampau itu sudah tidak boleh dihapuskan. Ratusan imej mengaibkannya sudah tersebar di internet dan begitu juga puluhan blog, akaun Facebook  dan fan page palsu yang menggunakan namanya sudah di daftarkan di internet samada untuk kegunaan suka-suka, menjatuhkan maruah atau demi populariti.


Apa pun gadis ini sudah insaf. Dia terpaksa menanggung malu seumur hidup. Harap-harap dia tak buat lagi la. Mungkin banyak lagi posenya yang tidak dipaparkan di screen Google Image atas sebab-sebab 18sx tertentu yang telah ditutup oleh Google sendiri. 

Nah, pengajarannya di sini. Berhati-hati dan sentiasa berwaspada apabila berjalan dan berfoya-foya di alam maya ciptaan manusia ini. Segalanya cool belaka tetapi semuanya tidak ada Sirim marknya keselamatan yang boleh dipercayai. Menukar password blog atau Facebook anda setiap jam bukanlah satu jaminan yang kukuh untuk melindungi hak dan peribadi anda. Hackers macam saya ni ramai sudah di luar sana. Hati-hatilah!


Ps: Main-main jak ba aku. Bukan baini aku hackers. Pura-pura saja. Hehe..



Sharing is Caring
Maaf kalau ada tersalah 
atau terkasar bahasa 

12 Respon dari Wasaber.

  1. Mr. Rocco says:

    thanks 4 da sharing. ambl sbg pengajaran.
    berita Faham :)

  2. nda ble di undo suda..nsib bek urg putih,,kalo urg melayu....nda taw la..huhu

  3. Mr Muz says:

    jangan salahkan hackers tapi salahkan diri sendiri kerana terlalu cetek ilmu it....

  4. Alfian J. says:

    Neh, tu la. Begambar lagi camtu. Kin susah diri. Peringatan ni wajar d ambil iktibar kaum perempuan ya.

  5. Mitchie says:

    hmmmm ngam la tu, sebar2 kan sma yg suka ambik gmbar nda tentu pasal trus upload bnyk2.. jgn tunggu makin parah baru mau menyesal~

  6. Zurina J. says:

    Teringat aku kata-kata Zahiril Adzim dalam catatan Bogel Menuju Tuhan. Kita mungkin akan menghadapi 'malu paling besar' dalam hidup. Tapi benda tu semua nda boleh diundur, terpaksa jalani apa pun adanya...

    Semua kawan² & saya sendiri, "jaga diri".. Kerana dirimu begitu berharga..Harap kita tidak menyesal belakang hari...:)

  7. @Akue Achik Melayu pn ada ramai suda bikin begitu cuma bezanya dorg xla smpai msuk ABC.News atau CNN..

  8. wahhhhhhhhh bikin takuttt..okay.akan diambil pengajaran..

  9. Manusia zaman sekarang..boleh popular melalui IT.. :)

  10. PenaBiru says:

    Salam.. jumpa lg blogger sabah.. i like it :P

  11. blog yang bagus dan menarik

Respon Anda...

Jangan tengok jak bah! Dikomen terusss!! :D

Nota : Pakai bahasa Sabah pun bulih bah! :)

Let's share your views with other Wasabers at WSB Community Forum.

Boleh gunakan tag HTML berikut: <b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Facebook WSB Badge

Geng WSB